360 Tour
Offerte aanvragen Boek jouw tour

Historie

Op een winterochtend in 1931 schreeuwt de voorzitter van Feijenoord Leen van Zandvliet het uit: “Ik heb het, ik heb het!” Hij is zojuist wakker geworden uit een droom waarin hij het ideale stadion heeft gezien. Hij tekent zijn idee direct in een kladblok.

Grootse plannen

Van Zandvliet wil het groots aanpakken. Het stadion moet plaats bieden aan 60.000 tot 75.000 mensen. Niet alleen Feyenoord zal er zijn thuiswedstrijden spelen maar ook het Nederlands elftal, zo voorziet hij. Hij geeft zijn ideeën weer in een interview in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 20 april 1931. De reacties zijn niet onverdeeld positief. Aan de financiële haalbaarheid wordt hardop getwijfeld. Van Zandvliet trekt zich weinig aan van de kritiek. Op de ledenvergadering van 21 maart 1934 wordt het plan aangenomen met 28 tegen- en 127 voorstemmers.

Leen van Zandvliet

Brinkman en Van der Vlugt

In maart 1934 worden architecten Brinkman en Van der Vlugt uitgenodigd door Van Zandvliet om een ontwerp te maken voor een stadion met twee verdiepingen. Eenvoud en zakelijkheid vormen de kern van hun ontwerpen, overbodige verfraaiingen komen er niet aan te pas. Typisch Rotterdams dus.

In mei 1934 worden studiereizen naar diverse stadions in het buitenland gemaakt, om ideeën op te doen en van de ervaringen van anderen te profiteren. Vooral het Arsenal Stadion in Highbury maakte veel indruk. Zij hadden namelijk in 1932 een nieuwe tribune in twee etages gebouwd, zoals Van Zandvliet voor Rotterdam had voorgesteld. In de maanden daarop wordt op het architectenbureau het plan getekend.

De staalconstructie

Eind 1934 wordt contact gezocht met Braat constructiewerkplaatsen in Rotterdam voor advies over het ontwerp van de staalconstructie. De architecten beseften dat een voetbalwedstrijd tweemaal drie kwartier duurt met een pauze ertussen. De bezoekers moeten wat te drinken kunnen krijgen. Daarom zijn er zowel onder de lage als onder de hoge tribunes buffetten en toiletten tussen de stalen spanten ingebouwd. Daarnaast dienen er ruimtes te zijn zoals de kleed- en vergaderlokalen, een administratiekantoor, kamers voor de scheidsrechter, de dokter en de politie en een viertal woningen.

Van Zandvliet zet er de vaart achter

Van Zandvliet richt zich nadrukkelijk op de voortgang en zet er flink vaart achter. Telkens wanneer een bouwtekening klaar is, geeft hij de direct de opdracht om met de uitvoering te beginnen. Als de bouw van het stadion al een aardig eind op weg is, moeten de laatste ontwerptekeningen nog worden gemaakt. Door deze werkwijze wordt De Kuip in een recordtempo gebouwd. Tien maanden na het slaan van de eerste paal door de aanvoerder van Feyenoord en het Nederlands elftal, Puck van Heel, wordt het stadion op 23 juli 1936 opgeleverd.

Van Zandvliet zet er de vaart achter

Klaar voor gebruik of toch niet?

De Kuip is klaar voor gebruik, maar kan nog niet worden geopend. De gemeente is in gebreke gebleven bij de aanleg van de toevoerwegen naar het stadion. Intussen nodigt Van Zandvliet in het najaar van 1936 1.500 mariniers en werklozen uit in De Kuip. Hij wil de zekerheid dat het stadion voorziet in de behoeften van de toekomstige bezoekers. Hen wordt verzocht plaats te nemen op de dubbeldeks zittribunes. Per megafoon krijgen ze de opdracht zich als supporters te gedragen en zo uitbundig mogelijk te juichen en te springen. De tribunes houden het goed. Als beloning krijgen de mannen een borrel en een sigaar.

De tribunes houden het goed

De eerste wedstrijd

Een half jaar later neemt Van Zandvliet zelf plaats in zijn nieuwe stadion, want op 27 maart 1937 kan eindelijk de eerste wedstrijd worden gespeeld. Voorzichtigheidshalve wordt niet geopend met een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal maar met een vriendschappelijke wedstrijd, die niet het maximum aantal toeschouwers zou trekken. Op die manier konden parkeerruimten, toegangen en buffetten worden beproefd.

Toch kwamen nog 40.000 mensen om Feyenoord met 5-2 van Beerschot (België) te zien winnen. Op 2 mei 1937 volgt dan Nederland - België. Deze eerste interland won Nederland met 1-0 en De Kuip bleek een groot succes voor internationale duels, want vele wedstrijden volgden na deze datum. Het Nederlands elftal heeft inmiddels 125 keer een duel in De Kuip gespeeld. En maar liefst tienmaal is De Kuip gastheer geweest voor een finale van de Europa Cup I, II en III.

De eerste wedstrijd in De Kuip

Overige evenementen

Naast voetbalwedstrijden bood De Kuip al vanaf het begin ruimte voor tal van andere sportactiviteiten. Er vonden bijvoorbeeld motorcrosswedstrijden in De Kuip plaats. Tevens waren er diverse atletiek- en turnwedstrijden. Bijzonder was de kampioenswedstrijd in 1993, die in Groningen plaatsvond. Omdat niet alle supporters deze wedstrijd konden bijwonen in Groningen werd in De Kuip een groot videoscherm geplaatst. Ruim 30.000 supporters hebben toen de finale live kunnen volgen in hun eigen Kuip.

Concerten

De Kuip staat bekend als dé plek waar concerthistorie is geschreven. Het eerste concert dat in De Kuip werd gehouden was in 1978 van Bob Dylan. Bob Dylans concert was een groot succes. Er waren maar liefst 52.000 bezoekers. Daarna heeft menig internationaal superster de heilige grond van De Kuip betreden en tienduizenden fans in vervoering gebracht. Populaire Nederlandse artiesten hebben zich er onsterfelijk gemaakt, zoals: Marco Borsato, Rene Froger, Doe Maar en Kane. Maar ook internationale grootheden als:

 • Bob Dylan
 • U2
 • Madonna
 • Michael Jackson
 • Pink Floyd
 • Prince
 • The Rolling Stones
 • David Bowie
 • Simon and Garfunkel
 • Rod Stewart
 • Bruce Springsteen
 • Genesis
 • Simple Minds
 • Tina Turner
 • Dire Straits
 • Eric Clapton & Elton John
 • Guns & Roses
 • Metallica
 • Bon Jovi
 • Bryan Adams
 • The Eagles
 • Rammstein

U2 in De Kuip

Bedreigingen en kansen

Ondanks de glorie en de vele successen in De Kuip is het stadion driemaal met de sloop bedreigd. In 1941 was er grote behoefte aan hoogwaardig staal voor de oorlogsindustrie. De Kuip is gebouwd van dit staal! Aangezien het stadion met liquidatie werd bedreigd leek het er even op dat het staal voor de industrie zijn bron moest vinden in De Kuip. Gelukkig is dit niet gebeurd!

In 1984 wilde de gemeente Rotterdam, net als Amsterdam, de organisatie van de Olympische Spelen van 1992 naar zich toe trekken. De locatie van een Olympisch Stadion stond gepland op de plek waar De Kuip zich bevindt.

De laatste bedreiging voor De Kuip dateert uit begin jaren negentig. Door betonrot en erosie dreigde De Kuip niet meer aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Gelukkig zijn de sloopplannen omgevormd tot het uiteindelijke plan dat resulteerde in een prachtige renovatie.

Renovatie van Stadion Feijenoord

De renovatie

Het historische Stadion Feijenoord in Rotterdam was in 1994 drastisch verouderd en bleek toe aan een totale renovatie. Eind 1993 werd een totaalplan gepresenteerd dat de integrale aanpak van alle elementen inhield. Besloten werd de nadruk op multifunctionaliteit te leggen. Door een uitbreiding van het activiteitenpakket moest het stadion geen dertig, maar zeker driehonderd dagen per jaar in bedrijf kunnen zijn. De gebruiksintensivering van Stadion Feijenoord zou het rendement ten goede komen. Het resultaat: een monumentaal vernieuwd stadion dat op volle toeren draait.

De visie: een multifunctionele Kuip

De totaal vernieuwde Kuip werd woensdag 16 november 1994, na acht intensieve bouwmaanden, officieel in gebruik genomen. Prins Willem Alexander verrichtte de openingshandeling voor aanvang van de Interland Nederland - Tsjechië. De integrale opzet was zeer geslaagd. Met Stadion Feijenoord nieuwe stijl was Nederland daarmee een multifunctioneel, perfect renderende accommodatie rijker. Zakelijke en particuliere bezoekers weten De Kuip het hele jaar door en alle dagen van de week te vinden.

Het Nieuwe Maasgebouw

Direct aan De Kuip verrees een nieuwe zalenaccommodatie: het Maasgebouw. De architectuur van het Maasgebouw is volledig in harmonie met het Stadion. Het gebouw heeft twee verdiepingen en bevat een grote open receptie, een restaurant: Brasserie De Kuip, een Feyenoord-museum, kantoren en multifunctionele zalen. Het Maasgebouw staat door middel van loopbruggen en roltrappen in verbinding met de eerste ring van het stadion. 

Een ultramodern stadion

Uiteraard heeft ook het stadion zelf een ingrijpende facelift ondergaan. Zo zijn door het aanbrengen van een ovaalvormige, kolomvrije, stalen tribuneoverkapping ruim 40.000 overdekte zitplaatsen ontstaan. In totaal biedt het stadion tijdens voetbalwedstrijden plaats aan 47.500 toeschouwers. Verder werden de gebruikelijke hekken rond het veld vervangen door een drie meter diepe gracht. De bestaande staal- en betonconstructie, tribunes, trappen, bordessen, balustrades, sanitaire en horecavoorzieningen zijn compleet gerenoveerd en uitgebreid. Al deze verbeteringen hebben geleid tot een modern en veilig stadion dat iedere bezoeker een uitstekend zicht op het veld en een aangenaam verblijf biedt. Ook spelers en staf kregen een nieuwe kleedaccommodatie, net als een optimalisering van de persruimtes.

Met het complete onroerend goed concept was in totaal 120 miljoen gulden gemoeid. Veel potentiële investeerders raakten op grond van de resultaten van de haalbaarheidsstudie direct overtuigd van de mogelijkheden van Stadion Feijenoord nieuwe stijl. De bouw werd nog vele malen onderbroken voor wedstrijden, de bekerfinale en een concert van Pink Floyd. Het complete bouwproject nam in totaal ongeveer acht maanden in beslag. Gelukkig profiteerde de bouw van een lange zomerstop in het voetbal, vanwege de World Cup in Amerika.

Het renovatieproject bestond uit drie fasen: onderhoud en renovatie van het bestaande staal en beton, het bouwen van nieuwe faciliteiten en het uitbreiden van de mogelijkheden van ons stadion. De nieuwe faciliteiten waren onder meer:

 • Business-to-business faciliteiten in de vorm van het Maasgebouw
 • Uitbreiding en modernisering van de persfaciliteiten
 • Nieuwe trainingsfaciliteiten voor de spelers, alsmede nieuwe kleedkamers
 • Nieuwe faciliteiten voor de officials
 • Het bouwen van nieuwe sanitaire voorzieningen
 • Nieuwe cateringverkooppunten
 • Nieuwe toegangshekken
 • Nieuwe stoelen, waarmee men (inmiddels) een capaciteit bereikte van 47.500 toeschouwers
 • Een gracht rondom het veld om de hekken te vervangen
 • Doorzichtige afscheidingswanden
 • Een spectaculaire en ingenieuze dakconstructie die 85% van de toeschouwers overdekt

 
Na de renovatie was het Stadion tevens 40 Business Units rijker, elk 40 m² groot. Deze units zijn voorzien van een toilet, een keuken en een balkon met twaalf stoelen die uitstekend zicht bieden op het speelveld. Boven de Units zijn 1200 Business Seats geplaatst, deze 'eventueel verwarmde' stoelen kunnen door bedrijven worden gehuurd. De stoelen geven toegang tot alle thuiswedstrijden voor Feyenoord. Zowel de gasten in de Units als de gasten die plaatsnemen op de Business Seats hebben voor en na de wedstrijd toegang tot het Maasgebouw.