Offerte aanvragen Boek jouw tour

LMC

Hij doet het voor ‘die blikken in de ogen van de kinderen wanneer ze op het veld staan’. Henk van der Vegt, organisator van de LMC Scholen Cup, geniet ervan als de leerlingen dat buitengewone moment meemaken: voetballen op het veld van De Kuip. Ook dit jaar, op woensdag 20 juni 2018, stonden de scholieren te popelen om het heilige gras te betreden. Van der Vegt snapt dat maar al te goed, want zelf heeft hij ontelbare mooie herinneringen aan het stadion.
Er stonden volwassenen te huilen in hun voetbalbroekje, zo mooi vonden ze het om eindelijk in De Kuip te voetballen. Henk van der Vegt
Als jongetje van amper vijf jaar oud liep Van der Vegt al over de tribunes van De Kuip. Aan de hand van zijn vader en omringd door de halve familie werden thuiswedstrijden van Feyenoord steevast bezocht. ‘Wat ik me nog goed kan herinneren waren de vliespinda’s, die in puntzakjes door het buitenhek werden verkocht. Van de wedstrijd kreeg ik weinig mee, dus ging ik die halen voor een kwartje. Kreeg mijn vader me gelijk stil’, aldus Van der Vegt grappend.

Kind aan huis

In de jaren daarna – Van der Vegt is inmiddels 71 jaar – is het stadion nooit meer uit zijn hart verdwenen. Sterker nog, de voormalig schooldirecteur was er (soms letterlijk) kind aan huis. Dat kwam mede door zijn neef Jos van der Vegt, die van 1991 tot 1996 directeur van Stadion Feijenoord was. ‘Hij nodigde me vaak uit op de club, onder meer tijdens de verbouwing van het stadion.’ Ook deed zijn dochter Mareille jarenlang de PR in het stadion en zijn andere dochter, Jamaine, heeft in haar studententijd nog in de brasserie gewerkt. ‘Feyenoord loopt als een rode draad door de familie’, concludeert Van der Vegt.

Binding

Dat Van der Vegt, die dertig jaar lang directeur van een middelbare school is geweest, door zijn werkgever LMC naar voren werd geschoven om eens de samenwerking met Feyenoord te zoeken was dan ook meer dan logisch. De aanleiding voor het eerste contact tussen scholengemeenschap en club was echter onaangenaam. ‘In 2004 overleed mijn vrouw zeer plotseling aan borstkanker. Toen was ik behoorlijk van slag’, aldus Van der Vegt, die er toch bovenop moest komen. Het bestuur van het LMC dacht met hem mee. ‘Jij hebt toch die binding met Feyenoord, vroeg de voormalige voorzitter aan me. Ga jij dan eens proberen een samenwerking van de grond te krijgen.’

Kansen geven

En zo ontstond Talent Scoort, een sociaal-maatschappelijk project op Varkenoord dat in 2006 zijn eerste editie kende. ‘Nog voordat de soccerschool was opgericht hebben Ben Wijnstekers en ik met de poten in de modder gestaan, maar we wisten waar we het voor deden: kinderen die armoede kenden een kans geven om door te stromen naar de Feyenoord-school’, legt Van der Vegt uit. Het ging er in die jaren fanatiek aan toe op Varkenoord, waar de voormalig schooldirecteur alles op poten moest zetten. Hij heeft dan ook waardering voor het LMC-bestuur, dat het project bekostigde. Maar na negen succesvolle jaren stopten de talenten toch met scoren.

Terugkeer in De Kuip

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De nieuwe enthousiaste voorzitter Marc Otto van het LMC benaderde van der Vegt om een nieuw project in de kuip te organiseren en in 2017 krijgt hij het voor elkaar om leerlingen van het LMC in De Kuip te laten voetballen. Op 20 juni 2018, tijdens de tweede editie van de LMC Scholen Cup, staan er meer dan 350 brugklassers van 24 scholen te trappelen om het heilige gras te betreden. ‘Het eerste wat ze deden was het veld op lopen en een selfie maken’, aldus Van der Vegt, die geniet van het ongeloof wat op dat moment van de gezichten is af te lezen.

Huilende volwassenen

Die emotie is niet alleen te zien bij de kinderen. ‘Na het toernooi speelde een selectie van leerkrachten tegen oud-Feyenoord. Op dat moment draait het niet om het voetbal, maar om het feit dat ze op het veld staan. Er stonden volwassenen te huilen in hun voetbalbroekje, zo mooi vonden ze het om eindelijk in De Kuip te voetballen’, blikt Van der Vegt terug. ‘Iemand wilde me zelfs kussen om me te bedanken. Het is voor de deelnemers een lang gekoesterde wens.’

Ook Van der Vegt kijkt ieder jaar weer uit naar het toernooi, dat mede dankzij de professionals van Stadion Feijenoord vlekkeloos verloopt. ‘Vroeger moest ik alles zelf doen, maar tegenwoordig is het uitstekend geregeld. Ik had amper omkijken naar de dertig teams, mede omdat het maken van de speelschema’s uit handen werd genomen. Echt een verlichting, zo’n organisatie als die van Stadion Feijenoord. Ze zeggen wel eens, ‘hier in De Kuip komt de stress eruit’. Nou, stress heb ik tijdens het organiseren nooit ondervonden.’ Van der Vegt sluit een terugkeer in De Kuip dan ook niet uit. Hij is immers nooit weggeweest.

Fotografie: Kees Spruijt
5d516ff95ccefdfdae08d8628fc8ec2a_2000_2000.png
e951e920e628d58007c16f9f12ae1119_2000_2000.jpg
5dad563da5aa3857802221e07841561a_2000_2000.jpg
Bekijk de brochure