Feyenoord in de Oorlog

Feyenoord in de Oorlog

Het bombardement, het wegvoeren en vermoorden van Joden, de razzia, de hongerwinter… Hoe werden de oorlogsmisdaden van de Duitsers en de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog beleefd vanuit het perspectief van Feyenoord en Rotterdammers met een Feyenoord-hart? Het Feyenoord Museum brengt een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Rotterdam en Feyenoord tot leven. De aftrap van deze ‘belevingsvideo’ is op 18 april, de dag waarop ook de Nationale Museumweek van start gaat.

Het Feyenoord Museum heeft het initiatief genomen om stil te staan bij de bezettingsjaren. ​Het Museum wil ​de herinnering aan een keerpunt in de Rotterdamse geschiedenis levendig houden en toegankelijk maken voor jong en oud; een productie om de slachtoffers te herdenken en om ons niet te laten vergeten wat er in die verschrikkelijke oorlogsjaren is gebeurd. Specifiek wordt aandacht besteed aan Feyenoord in deze periode. Ook wordt een eerbetoon gebracht aan de Feyenoorders die zijn omgekomen in de oorlogsjaren. 

In de documentaire vertellen oud-Feyenoordspelers en Feyenoord-(ere)leden over hun ervaringen in de jaren ’40-‘45. Velen van hen hebben de opening van de De Kuip in 1937 nog meegemaakt; allen waren jong toen de oorlog begon. Ze hebben levendige herinneringen aan de jaren dat Rotterdam bezet werd in de oorlog. Ze vertellen over de rol die Feyenoord speelde in hun leven in die tijd en over De Kuip, waar in het begin van de oorlog nog gevoetbald werd. Hun geliefde stadion, dat later in de oorlog gevorderd werd door de bezetter en onder meer werd gebruikt als opvang van duizenden Rotterdamse jongens en mannen na de grote razzia van 1944. 

De geportretteerde Feyenoord-coryfeeën die jong waren in de oorlogsjaren, die in de jaren na de oorlog veel betekend hebben voor Feyenoord, zijn inmiddels op hoge leeftijd. Hun verhalen verdienen het om gehoord te worden.

De film is tijdens een rondleiding te zien in het Feyenoord Museum.

Ja, ik ga akkoord Dekuip.nl gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, voor analysedoeleinden en om je van relevante advertenties te voorzien. Blijf je onze website gebruiken dan ga je akkoord met het plaatsen van cookies.