Offerte aanvragen Meer informatie

Van toendra naar topmat in 58 uur

De vervanging van de grasmat in De Kuip kende deze zomer een strakkere deadline dan ooit. Feyenoord Magazine dook tijdens de stressvolle operatie tweeënhalve dag in het spoor van grasmeester Erwin Beltman en zijn team.
Vrijdag 28 juni, 00:12 uur | De Kuip
‘Dit blijft een speciaal moment. Helemaal omdat we dit voor het eerst ’s nachts doen. Ik wil graag toosten op Ardjan. We gaan er iets moois van maken!’ Na de woorden van Erwin Beltman gaan twintig kartonnen bekertjes met champagne de lucht in. Even wordt het ijzig stil en voelt iedereen zich middenin de immense Kuip nóg iets kleiner. Er wordt gedacht aan Ardjan Maat, de voormalige eigenaar van het loonbedrijf dat sinds jaar en dag zorgde voor het verwijderen van het veld. Drie jaar geleden overleed hij. Loonbedrijf Frans van Schie nam de onderneming, werkzaamheden én medewerkers van Maat over. Beltman kijkt eerst naar de vrouw en dan naar de twee dochters van Maat. ‘Zolang ik hier werk, houden we dit eerbetoon in stand, samen met jullie’, belooft de grasmeester.

Het contrast met twee dagen eerder kan niet groter. Toen lieten de gierende gitaren en vuurkanonnen van Rammstein het stadion onbedaarlijk hard schudden op de ruim tachtig jaar oude fundering. De Duitse metalband pakte dusdanig uit dat de afbouw van het podium pas enkele uren geleden klaar was. Onder de stalen platen – die er een maand eerder tijdens de concertreeks van Marco Borsato ook al lagen – kwam een veld tevoorschijn dat zich nog het best laat vergelijken met een toendralandschap. Een dorre vlakte is het, opgedeeld in dunne reepjes, met hier en daar een plukje gras. De geur doet denken aan een kinderboerderij. Wie goed kijkt, ontwaart de lijnen van het strafschopgebied en de middencirkel. Richting de zijlijn, op de plek waar Robin van Persie half mei zijn laatste stappen als voetballer zette, ligt een platgetrapt blikje Red Bull als stille getuige van de concertzomer.

In geen enkel opzicht lijkt het op het veld dat eind vorig seizoen voor de zesde keer werd verkozen tot beste grasmat van Nederland. ‘Vroeger deed het me pijn om het veld zo te zien, tegenwoordig niet meer. Die concerten hebben De Kuip weer op de kaart gezet. Nu moeten we dit gewoon gaan fixen’, zegt Beltman, terwijl de tractors hun motoren starten. De druk is hoog; zondagochtend om 11:00 uur moet de eerste openbare training plaatsvinden. Welgeteld 58 uur hebben de grasmeester en zijn team om de toendra om te toveren in een topmat. ‘Zo’n extreme deadline heb ik nog niet meegemaakt. Maar we hebben een topteam en zijn goed voorbereid. Het enige wat we niet in de hand hebben, is het weer. Ooit hebben we de vervanging vier dagen moeten uitstellen omdat het heel veel regende. Daar hoeven we nu niet bang voor te zijn, maar die extreme hitte is ook niet alles…’

Lees de volledige reportage over de vervanging van de grasmat in de laatste editie van Feyenoord Magazine. Ook vijf keer per seizoen Feyenoord Magazine ontvangen? Sluit je dan aan bij Het Legioen via www.hetlegioen.nl.