Offerte aanvragen Meer informatie

Terug in de tijd: Glorieuze Georgiërs onder de indruk van De Kuip

Feyenoord neemt het donderdag in de derde voorronde van de Europa League op tegen Dinamo Tbilisi. De Georgische recordkampioen kwam één keer eerder op bezoek in De Kuip. In 1981 verloor de toenmalige Sovjet-ploeg met 2-0 van Feyenoord. Tijd voor een terugblik.
Een plek in de finale van het Europa Cup II-toernooi staat op het spel voor Feyenoord als het Georgische Dinamo Tbilisi eind april 1981 naar De Kuip komt. Het is de return van de halve finale. In het Boris Pajtsjadzestadion maakte de Sovjet-ploeg twee weken eerder nog een grandioze indruk. Onder aanvoering van de sierlijke spelmaker David Kipiani wint het tot dan toe vrijwel onbekende Dinamo Tbilisi met 3-0 van Feyenoord. Om de finale te bereiken is dus een klein wonder nodig in De Kuip. Dat wonder komt er niet.

Passie

Wel maakt Feyenoord een goede indruk in het eigen stadion. De ploeg werkt hard en die passie wordt beloond met twee doelpunten. Karel Bouwens en René Notten zijn trefzeker, maar ondanks kansen op meer kan Feyenoord de Oostblok-formatie niet uitschakelen. Het publiek in De Kuip lijkt enigszins vrede te hebben met de nederlaag over twee wedstrijden. De getalenteerde heren uit de Sovjet-Unie, die deze avond wel onder de indruk lijken van het Rotterdamse stadion, hebben vooral in Tbilisi hun klasse geëtaleerd. Niet geheel onterecht reizen zij enkele weken na de tweede halve finale in Rotterdam af naar Düsseldorf, waar de finale wordt gespeeld.

Trio
Ook in de Duitse stad etaleren de Georgiërs hun klasse. Met name het trio Daraselia, Kipiani, Shengelia – op dat moment ook gewaardeerde Sovjet-internationals – zorgt voor gevaar. Dinamo Tbilisi verslaat Carl Zeiss Jena met 2-1 en wint de tot nu toe enige Europese prijs in haar historie. Bijna veertig jaar later komt Dinamo Tbilisi weer naar De Kuip, het nog immer indrukwekkende stadion aan de Maas.

Rondleiding

Meer te weten komen over (legendarische) wedstrijden in De Kuip en de geschiedenis van Feyenoord? Boek dan een rondleiding en bezoek het Feyenoord Museum.

Foto: Piet Bouts archief - FSV De Feijenoorder