Offerte aanvragen Meer informatie

De 'vergeten' watersnoodwedstrijd

Er zijn veel legendarische of bijzondere interlands gespeeld in De Kuip. Eén daarvan: de eerste van twee wedstrijden ten behoeve van het Rampenfonds in 1953. Nederland nam het in Rotterdam op tegen Denemarken.

Een wedstrijd die Oranje met 2-1 verliest, maar de uitslag is bijzaak. Op 1 februari 1953 heeft de watersnoodramp plaatsgevonden in Nederland en de schade is enorm. Om aandacht te vragen voor de slachtoffers van het natuurgeweld in eigen land worden er twee wedstrijden gespeeld: Nederland - Denemarken én Frankrijk - Nederland (laatsgenoemde duel werd georganiseerd door de in het buitenland actieve voetbalprofs).

Het eerstgenoemde duel vindt plaats in Rotterdam, maar de oefenwedstrijd heeft uiteindelijk veel minder impact dan die van de betaald voetballers in Frankrijk. In De Kuip zijn wel 63.000 mensen getuige van de interland. Oranje, dat onder meer aantreedt met Heerenveen-speler Abe Lenstra, boekt begin jaren '50 weinig indrukwekkende resultaten. Ook tegen Denemarken is dat niet anders, ondanks het prachtige decor.

Nederland - Denemarken is de twaalfde interland in De Kuip, waar er nog 111 zouden volgen. Opvallend: Abe Lenstra, de man die net zoveel wedstrijden won als verloor met Oranje en in actie kwam tegen de Denen, is met veertien doelpunten nog altijd de all-time topscorer van het Nederlands elftal in De Kuip.

Op donderdag 10 oktober speelt Oranje wedstrijd nummer 124 in De Kuip. Noord-Ierland is dan de tegenstander in de strijd om een EK-ticket. Het duel is reeds uitverkocht.

5935ca71ff01a9f41c080ba2f580c9e6_2000_2000.jpg