Offerte aanvragen Meer informatie

De clashes met playboy Best in De Kuip

Het Nederlands elftal speelt donderdag 10 oktober een op voorhand zeer belangrijk EK-kwalificatieduel in De Kuip. Oranje neemt het die avond op tegen Noord-Ierland, een van oudsher stugge ploeg die deze kwalificatiecyclus ook nog eens een goede indruk maakt. In het verleden trof Oranje de Noord-Ieren drie keer in De Kuip. Tweemaal verscheen ook superster en playboy George Best binnen de lijnen.

Wonderkind
De voetballer, die gedurende zijn carrière nog weleens buíten de lijntjes kleurt, verliest nooit in De Kuip. Bijna een jaar voor zijn eerste treffen met Oranje maakt Best zijn debuut in de nationale ploeg. Het is 15 april 1964 als hij voor het eerst schittert in het shirt van Noord-Ierland. Het wonderkind is pas 17 jaar oud en maakt inmiddels furore bij de Engelse topclub Manchester United.

Vleugelaanvaller
Op 7 april 1965 is Best voor het eerst te bewonderen in Rotterdam. De 18-jarige vleugelaanvaller dartelt over de flanken en laat onder meer de Feyenoorders Eddy Pieters Graafland, Cor Veldhoen, Guus Haak, Henk Groot en Coen Moulijn zien wat hij in huis heeft. Best en zijn landgenoten houden stand in De Kuip (0-0), mede dankzij keeperswerk van dat andere supertalent in de selectie: Pat Jennings.

Smet

Mede door het gelijkspel in De Kuip – en een 2-1 nederlaag drie weken eerder in Belfast – weet Nederland zich niet te plaatsen voor het wereldkampioenschap dat in de zomer van 1966 plaatsvindt in Engeland. Overigens ontbreekt ook Noord-Ierland. De ploeg heeft één punt te weinig om Zwitserland voor te blijven in de kwalificatiegroep. Pas in 1982, als Best op 36-jarige leeftijd al lang niet meer die pure klasse als in zijn jongere jaren bezit, plaatst Noord-Ierland zich weer voor het mondiale eindtoermooi. Best zit niet bij de selectie. Een flinke smet op de carrière van de voetballer.

Terugkeer
Wel ervaart Best tot twee keer toe hoe het is om in De Kuip te spelen. Na zijn eerste optreden in 1965 duurt het ruim elf jaar tot de liefhebber van alcohol, vrouwen en snelle auto’s terugkeert in het stadion. Wederom weet Oranje het WK-kwalificatieduel niet te winnen. Johan Neeskens en Johan Cruijff scoren, maar de heren zien ook hoe Noord-Ierland twee minuten voor tijd de 2-2 produceert. Gevolgen voor de kwalificatie heeft het puntverlies niet. Oranje is in het restant van de groepswedstrijden soeverein en reist in 1978 af naar Argentinië. Voor Best blijft meedoen aan het wereldkampioenschap slechts bij dromen. Ondanks verrassend goede resultaten met zijn Noord-Ierland in De Kuip.