Routinier Pronk neemt afscheid als rondleider en museumsuppoost

Stadion Feijenoord heeft deze week afscheid genomen van rondleider Maarten Pronk. De 88-jarige Feyenoord-kenner, die 21 jaar in dienst was van Stadion Feijenoord en het Feyenoord Museum, had een dubbel gevoel bij het informele afscheid in Brasserie De Kuip.

Ten overstaan van zijn collega-rondleiders neemt Pronk deze maandagavond vol trots een gesigneerd Feyenoord-shirt in ontvangst. Na ontelbaar veel rondleidingen in De Kuip en het Feyenoord Museum houdt Pronk het voor gezien in het iconische stadion. ‘Ik vind het jammer dat ik moet stoppen vanwege een oogaandoening, maar het uitvoeren van de werkzaamheden ging niet meer’, aldus Pronk. In onderling overleg hebben Pronk en het stadion toen besloten om de samenwerking te stoppen.

Feyenoord Museum
De laatste jaren had Pronk vanwege zijn zeer respectabele leeftijd al een vast honk in het stadion: het Feyenoord Museum, waar hij suppoost was. Pronk werd naar eigen zeggen altijd zeer gewaardeerd door zijn gasten. Zijn geheim? ‘Gewoon een dolletje maken en niet teveel met jaartallen goochelen.’ De oudgediende vindt het lastig om een favoriet Kuip-moment te kiezen. Zijn uiteindelijke keuze maakte hij zeer recent nog mee. ‘De 6-2 overwinning tegen Ajax dit seizoen. Daar had ik niet op gerekend natuurlijk.’

‘Ik heb een heel goed geheugen. Je zal mij niet horen zeggen dat ik intelligent ben, maar ik vergeet nooit namen of jaartallen.’

Kennis
Zijn mooiste Feyenoord-moment ooit ligt bij de meeste supporters minder vers in het geheugen, namelijk de Europa Cup I-zege in Milaan. Pronk volgt de wedstrijden van Feyenoord al sinds 1946 op de voet. Het is dus niet vreemd dat hij in de jaren die volgden veel kennis over de club vergaarde.

Iets waar hij vanaf zijn 68ste levensjaar flink van profiteerde als rondleider in De Kuip. ‘Ik heb een heel goed geheugen. Je zal mij niet horen zeggen dat ik intelligent ben, maar ik vergeet nooit namen of jaartallen.’ Het bewijs volgt direct. Pronk noemt alle kampioensjaren van Feyenoord op en er zit inderdaad geen fout jaartal tussen.

'Onder de mensen blijven'
Wat gaat Pronk doen nu hij niet meer regelmatig in zijn geliefde De Kuip te vinden is? ‘Misschien hebben ze een baantje voor me bij de tennis. De banen bijhouden of iets dergelijks. Ik wil toch een beetje onder de mensen blijven.’

Rondleiding volgen
Heb jij altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij Feyenoord en De Kuip? Tijdens een rondleiding gaan speciaal voor jou deuren open die normaal gesloten blijven. Op deze pagina vind je meer informatie over een stadiontour.