Museumnacht010: bekijk de wandschilderingen van Dolf Henkes

Wie zaterdagavond (2 maart) de Museumnacht010 bezoekt mag Stadion Feijenoord niet overslaan. Waarom? Zowel het Feyenoord Museum als de Van Zandvlietzaal zijn deze avond en nacht geopend. In de Van Zandvlietzaal zijn de beroemde wandschilderingen van Dolf Henkes te aanschouwen.

In 1937 kreeg Dolf Henkes (1903-1989) de opdracht voor het maken van een schildering in de koffiekamer van het de Kuip, de huidige Van Zandvlietzaal. Hij begon in de koffiekamer aan de opdracht de vier muurvlakken (1.50 x 5.00 meter) tussen de stalen draagspanten van de tribunes te decoreren.

Voetbalveld
Hij schilderde, in vier delen, een voetbalveld lopend van doel tot doel. Het hele speelveld is als het ware geknipt in diverse fotografische beelden. De spelers op het veld zijn fantasie, al denken sommigen de spelers Puck van Heel en Adri van Male te herkennen.

De panelen zijn inmiddels al drie keer gerestaureerd en in lijsten gezet. Daarnaast maakte Henkes in de jaren 70 een vijfde schildering; Zeezicht op Curaçao. Ook te zien in De Kuip. Tijdens de Museumnacht is ook de Van Zandvlietzaal open, net als het Feyenoord Museum. Voor meer informatie over de kaartverkoop zie www.museumnacht010.nl