Johan Cruijff Schaal in vitrine geplaatst

Het is altijd een mooi moment: het plaatsen van een nieuwe prijs in de vitrine. Ruim een week na het winnen van de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV is de prijs in het stadion te bewonderen. De schaal is alweer de vierde in de geschiedenis van de Rotterdamse club. Eigenlijk moeten we derde schaal zeggen, want in 1991, toen Feyenoord de wedstrijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar voor het eerst won, was de schaal nog een cup.

Op 25 juni 1949 vond voor het eerst een wedstrijd om de Supercup plaats tussen landskampioen SVV en bekerwinnaar Quick in Nijmegen. Hoewel dit lange tijd bij een eenmalige gebeurtenis bleef, wordt deze wedstrijd achteraf beschouwd als de eerste Nederlandse Supercup.

Pas in 1991 organiseerde de KNVB voor de tweede keer een Supercupwedstrijd. Doordat de PTT de wedstrijd sponsorde, kreeg de trofee de naam PTT Telecom Cup. Bekerwinnaar Feyenoord won de wedstrijd van landskampioen PSV, door een doelpunt van Marian Damaschin (zie foto hieronder).In 1996 werd de opzet van de wedstrijd veranderd. De prijs werd omgedoopt tot de Johan Cruijff Schaal, die Feyenoord vervolgens nog drie maal wist te winnen: op 8 augustus 1999, 5 augustus 2017 en 4 augustus 2018.

De schaal aanschouwen
De Johan Cruijff Schaal is vanaf heden met eigen ogen te bekijken in De Kuip. Ook de meest recente prijs van Feyenoord aanschouwen? Boek dan nu een rondleiding via deze link.