De favoriete Kuip-concerten van MOJO-directeur John Mulder

John Mulder is al meer dan dertig jaar betrokken bij de organisatie van de grootste concerten in De Kuip. Van Madonna tot Marco Borsato, vele (inter)nationale topartiesten kregen te maken met de organisatiekwaliteiten van de MOJO-directeur. Dit voorjaar keert Mulder terug naar De Kuip. Tijd om hem te vragen naar zijn favoriete concerten in het Rotterdamse stadion.

Als Marco Borsato half november 2018 bekendmaakt na vijftien jaar terug te keren naar De Kuip is de cirkel wat de artiest betreft rond. De zanger, die De Kuip op dat moment al negen keer wist te vullen, noemt het stadion ‘de poptempel van Nederland’. Die poptempel zal dit voorjaar weer een aantal maal schudden op haar grondvesten. Borsato treedt vier keer op in De Kuip en de concertreeks wordt georganiseerd door MOJO Concerts. Opnieuw.

'Magisch'
Mulder weet het nog goed, die eerste keer dat Borsato een concert gaf in De Kuip. ‘Het was magisch’, aldus Mulder over de avond in 2002. ‘Toen ik hem zag optreden in de regen wist ik dat het allemaal klopte.’ Ook de zanger heeft vanaf dat moment zijn hart verpand aan het stadion, weet Mulder. ‘Marco heeft het altijd over De Kuip. Het zijn natuurlijk ook fantastische herinneringen die hij aan het stadion heeft.’

Favoriete concerten
Met bijna honderd concerten in ruim veertig jaar tijd mag Stadion Feijenoord het predikaat poptempel best met zich meedragen. Mulder, die het eerste concert van Marco Borsato in 2002 ‘magisch’ noemde, maakte nog meer kwalitatief hoogwaardige optredens in het stadion mee. Zijn top drie:

  • Marco Borsato (2002): De op dat moment populairste artiest van Nederland stond in 2002 voor het eerst in De Kuip. In totaal gaf Borsato dat jaar drie concerten in het Rotterdamse stadion.
  • U2 (1993): Zes jaar na de legendarische Joshua Tree Tour zette U2 De Kuip weer in vuur en vlam. In 1993 stond de band drie avonden op het podium tijdens de Zooropa tour.
  • Pink Floyd (1994): The Division Bell Tour vond plaats in een onlangs verbouwde Kuip. Het dak was nog maar net bevestigd toen Pink Floyd in 1994 drie avonden achter elkaar in het stadion stond.

Overweldigend succes
Een lijst met artiesten die het maximale uit het stadion haalden. ‘De Kuip ademt muziek. In combinatie met de uitstraling maakt het de locatie uniek’, aldus Mulder. De directeur van MOJO verwacht dat de aankomende vier shows van Borsato wederom memorabel worden. Drie concerten zijn inmiddels uitverkocht. ‘Dat succes was overweldigend’, geeft Mulder toe. ‘We hadden gehoopt op twee concerten, maar vier was onverwacht.’

Volgens de ervaren organisator kunnen de bezoekers van de concerten veel spektakel verwachten. ‘Het is bijzonder dat er drie gastartiesten (André Hazes, DI-RECT en Lil’ Kleine, red.) komen optreden. Maar er staat nog veel meer op het programma.’ Voor één van de shows zijn nog kaarten verkrijgbaar. Het betreft de matineevoorstelling op zondag 2 juni. Is een vijfde concert dit voorjaar echt uitgesloten? Mulder antwoordt stellig. ‘Dat lijkt me inderdaad een illusie.’